Biografie

DAVE BRUBECK – Pianist, Componist

….werd geboren op 6 december 1920.

 

Dave Brubeck, door de Library of Congress uitgeroepen tot “Living Legend”, was een van de meest actieve en populaire muzikanten in zowel de jazz als de klassieke wereld. Met een carrière die meer dan zes decennia omvatte, blijven zijn experimenten met vreemde maatsoorten, geïmproviseerd contrapunt, polyritme en polytonaliteit kenmerken van innovatie.

 

Geboren in een muzikaal gezin in Concord, Californië – zijn twee oudere broers waren ook professionele muzikanten – begon hij op vierjarige leeftijd aan pianolessen bij zijn moeder. Hij was 12 toen zijn vader het gezin verhuisde naar een veeboerderij in de uitlopers van de Sierras. Dave’s leven veranderde dramatisch. De pianolessen eindigden en het cowboyleven begon. Hij werkte met zijn vader op hun 45.000 hectare grote veeboerderij. Toen Dave 14 jaar was, begon hij in de weekenden in lokale dancebands te spelen. Toen hij zich inschreef aan het College of the Pacific, in Stockton, Californië, was het zijn bedoeling om diergeneeskunde te gaan studeren en terug te keren naar de ranch. Terwijl hij zich een weg baande door school als pianist in lokale nachtclubs, werd de aantrekkingskracht van jazz onweerstaanbaar en veranderde hij zijn hoofdvak in muziek. Hij studeerde af in 1942, ging in dienst bij het leger en trouwde kort daarna met Iola Whitlock, een medestudent aan Pacific. Terwijl hij in het leger van Patton in Europa diende, leidde hij een raciaal geïntegreerde band. Na zijn ontslag uit de militaire dienst in 1946 schreef hij zich in aan het Mills College in Oakland, Californië om componeren te studeren bij de Franse componist Darius Milhaud. Milhaud moedigde hem aan om een ​​carrière in de jazz na te streven en jazz elementen in zijn composities te verwerken. Dit genreoverschrijdende experiment met gelijkgestemde Milhaud-studenten leidde tot de vorming van het Dave Brubeck Octet in 1947. In 1949 nam Brubeck met Cal Tjader en Ron Crotty, mede-Octet-leden, hun eerste bekroonde Dave Brubeck Trio-opnames op. Na een bijna fataal duikongeval in 1951, vormde Dave het Dave Brubeck Quartet met altsaxofonist Paul Desmond, die ook lid was van het Octet. De legendarische samenwerking tussen Brubeck en Desmond hield zeventien jaar stand en ver daarna.

De opnames en concertoptredens van het Dave Brubeck Quartet op universiteitscampussen in de jaren ’50 en begin ’60 introduceerden jazz bij duizenden jonge mensen. Het publiek van het Kwartet bleef echter niet beperkt tot studenten. De groep speelde in jazzclubs in elke grote stad en toerde in pakketshows met artiesten als Duke Ellington, Ella Fitzgerald, Charlie Parker, Dizzy Gillespie en Stan Getz. Het Dave Brubeck Quartet won herhaaldelijk de hoogste onderscheidingen in vakbladen en in opiniepeilingen van critici en lezers. In 1954 verscheen het portret van Dave Brubeck op de cover van Time Magazine met een verhaal over de jazzrenaissance en het fenomenale overwicht van Brubeck.

In 1958 begon het Kwartet aan de eerste van vele internationale tournees. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken sponsorde de optredens van het Kwartet in Polen, India, Turkije, Sri Lanka, Afghanistan, Pakistan, Iran en Irak. Blootstelling aan veel verschillende culturen werd weerspiegeld in het repertoire van de groep dat soms exotische elementen bevatte. De 1959 opname “Time Out” experimenteerde in maatsoorten buiten de gebruikelijke jazz 4/4. Tot ieders verbazing werd “Time Out” het eerste jazzalbum dat meer dan een miljoen exemplaren verkocht en “Blue Rondo a la Turk” en “Take Five” (nu in de Grammy Hall of Fame) verschenen op jukeboxen over de hele wereld.

Aan het begin van zijn carrière schreef Brubeck voornamelijk voor dit kwartet, en een aantal van die stukken, zoals ‘In Your Own Sweet Way’ en ‘The Duke’ werden onderdeel van het standaard jazzrepertoire. Zijn eerste orkestcompositie, “Elementals”, geschreven voor een improviserend jazzcombo en symfonieorkest, ging in première en werd opgenomen in 1962. “Elemental Brubeck”, gechoreografeerd door Lar Lubovitch, staat momenteel op het repertoire van het San Francisco Ballet en verschillende andere dansgezelschappen.

Gedurende zijn carrière experimenteerde Brubeck met het integreren van jazz in klassieke vormen. In 1959 ging zijn Quartet in première en nam het zijn broer Howard’s “Dialogues for Jazz Combo and Orchestra” op met de New York Philharmonic, onder leiding van Leonard Bernstein. In 1960 componeerde hij “Points on Jazz” voor het American Ballet Theatre, en in latere decennia componeerde hij voor en toerde met de Murray Louis Dance Company. Zijn muziektheaterstuk “The Real Ambassadors” met Louis Armstrong en Carmen McRae in de hoofdrol werd opgenomen en met veel succes opgevoerd op het Monterey Jazz Festival in 1962.

Het ‘klassieke’ Dave Brubeck Quartet (Paul Desmond, altsaxofoon uit 1951; Eugene Wright, bas uit 1958; Joe Morello, drums uit 1956) werd in december 1967 opgeheven. Baritonsaxofonist Gerry Mulligan sloot zich aan bij een nieuw gevormd Dave Brubeck Trio (met Jack Six , bas en Alan Dawson, drums) het volgende jaar. Deze groep heeft zeven jaar lang samen opgenomen en de wereld rondgereisd. In deze periode trad Brubeck ook op met drie van zijn muzikale zonen, Darius, Chris en Dan aangekondigd als “Two Generations of Brubeck”, vaak met Gerry Mulligan of Paul Desmond als gastartiesten.

In de jaren ’80 leidde Brubeck een kwartet met klarinettist Bill Smith, een voormalig Octet-lid, met zijn zoon Chris op elektrische fretloze bas en Randy Jones op drums. Deze groep toerde door de Sovjet-Unie in 1987 en vergezelde samen met voormalig bassist Eugene Wright president Reagan naar Moskou om op te treden op de Reagan-Gorbatsjov-top in 1988. Sinds de eerste verschijning van het Dave Brubeck Quartet tijdens een staatsdiner voor koning Hoessein van Jordanië tijdens onder de regering Johnson trad Brubeck bij verschillende gelegenheden en voor veel verschillende presidenten op in The White House.

Kort na de ontbinding van het ‘klassieke’ kwartet bracht het Cincinnati Symphony Orchestra, met Erich Kunzel als dirigent, de première van Brubeck’s oratorium ‘The Light in the Wilderness’ (februari 1968). Het jaar daarop ging Brubeck’s tweede grote werk ‘The Gates of Justice’, een cantate gebaseerd op de woorden van Martin Luther King, Jr. en het Oude Testament, ook in première door Kunzel in Cincinnati. Het is sindsdien opnieuw opgenomen door de Baltimore Choral Arts Society, Cantor Abraham Mizrahi, tenor en Kevin Deas, bas-bariton, voor het Milken Archive of American Jewish Music, met Russell Gloyd als dirigent.

Gedurende zijn carrière bleef Brubeck experimenteren met het verweven van jazz en klassieke muziek. Hij trad op als componist-performer met de meeste grote orkesten in de Verenigde Staten en met prestigieuze koorgroepen en orkesten in Europa en Amerika. Als hij enkele hoogtepunten uit zijn carrière noemt, vermeldde Dave altijd de première van zijn compositie “Upon This Rock” voor het bezoek van paus Johannes Paulus II aan San Francisco en de uitvoeringen van zijn mis “To Hope! A Celebration” in de St. Stephan’s Cathedral in Wenen en in Moskou met het Russian National Orchestra en het Orloff-koor.

De composities van Dave Brubeck omvatten een populaire kerstkoorwedstrijd “La Fiesta de la Posada”, oratoria en cantates, balletsuites, een strijkkwartet, kamerensembles, stukken voor solo en duopiano, vioolsolo’s en orkestwerken. Zijn mis “To Hope! A Celebration” is uitgevoerd in de Engelssprekende wereld, Duitsland, Rusland en Oostenrijk en werd opgenomen in de National Cathedral in Washington, DC. In 2002 namen het London Symphony Orchestra en London Voices op in ‘Classical Brubeck’ zijn paasoratorium ‘Beloved Son”,“Pange Lingua Variations”,  “The Voice of the Holy Spirit”en een compositie voor strijkorkest, “Regret”, allemaal onder leiding van Russell Gloyd, die gedurende 34 jaar Brubeck’s dirigent, producer en manager was. In 2006 presenteerde het Monterey Jazz Festival Dave’s mini-opera gebaseerd op Steinbecks “Cannery Row”.

Hoewel hij steeds actiever werd als componist, bleef Brubeck een leidende figuur in de jazz, nam hij op voor Telarc, trad op op festivals en toerde internationaal in concertzalen met de meest recente versie van het Dave Brubeck Quartet – Bobby Militello, saxofoon en fluit, Randy Jones, drums , en Michael Moore, bas. Net als in de voormalige Dave Brubeck Quartets, waren ze stuk voor stuk meester-muzikanten en hun concertrepertoire varieerde van “hits” uit het oude “Quartet” -boek tot baanbrekend nieuw materiaal.

Gedurende zijn lange carrière ontving Dave Brubeck vele nationale en internationale onderscheidingen, waaronder de National Medal of the Arts van president Clinton, een Lifetime Achievement Award van de National Academy of Recording Arts and Sciences, de Smithsonian Medal en een ster op de Hollywood Walk of Fame. Hij ontving talrijke eredoctoraten van Amerikaanse, Canadese, Engelse en Duitse universiteiten, waaronder een eredoctoraat in heilige theologie van de Universiteit van Fribourg, Zwitserland. Brubeck ontving de Distinguished Arts Award van het Ford Honours-programma van de Universiteit van Michigan en ontving in 2006 van de Notre Dame de hoogste onderscheiding, de Laetare-medaille. Hij was een Duke Ellington Fellow aan de Yale University en ontving de Sanford-medaille van de Yale School of Music.

In het jaar 2000 riep de National Endowment for the Arts Dave Brubeck uit tot Jazz Master. Hij werd in 2003 opgenomen in de American Classical Music Hall of Fame. In 2007 ontving hij een Living Legacy Jazz Award van Kennedy Center en de Arison Award van de National Foundation for the Advancement of the Arts.

Zijn internationale onderscheidingen zijn onder meer de hoogste onderscheiding voor kunst van Oostenrijk, een citaat van de Franse regering en de Bocconi-medaille van Italië. Het London Symphony Orchestra erkent hun lange samenwerking en reikte hem in 2007 de prestigieuze Lifetime Achievement Award uit.

In 2009 was Dave vereerd met het ontvangen van de prestigieuze Kennedy Center Award, die president Barack Obama hem op zijn 89ste verjaardag schonk.

Dave Brubeck stierf op 5 december 2012, maar zijn muziek leeft voort.

Ter ere van wat zijn 100ste verjaardag zou zijn geweest, zijn we trots om u te kunnen  informeren dat er  twee prachtige nieuwe releases hebben plaatsgevonden